Ryžová kúra na očistu tela, podporu imunity, úpravu váhy

Prvýdeň prepláchneme a namočíme aspoň 3dcl – 5dcl šálku ryže.Množstvo namočenej ryže závisí od veľkosti porcií na jedencelý deň. Potom každý deň pridáme šálku ryže a túnamočenú prepláchneme. Takto pridávame šálky ryže 10 dní.

Napiaty deň prvú šálku ryže po opláchnutí uvaríme s troškousoli. Jeme 3xdenne posypané Gomasiom. Gomasio zabezpečí pri očistedostatok minerálov, hlavne zinok.

Naďalší deň uvaríme ďalšiu porciu, ktorá bola namočená apreplachovaná 5 dní a tak postupujeme 10 dní.

Jasom striedala celozrnnú natural ryžu dlhozrnnú s guľatou. Bolo toprospešné pre moje chuťové bunky na obmenu chute. Aj som namáčalajeden deň dlhozrnnú a na druhý deň guľatú ryžu.

U nás je najrozšírenejšia biela ryža. Na túto kúru však odporúčam celozrnnú. Proces, ktorý z naturálnej ryže robí bielu totiž ničí 67 percent vitamínu B3, 80 percent B1 a 90percent vitamínu B6. Spracovaním tiež stráca polovicu horčíka a fosforu, 60 percent železa. Ak chcete vášmu telu dodať látky v pôvodných množstvách, vyberte si celozrnnú ryžu. No ak by to bolo pre Vás veľmi nezvyklé, aj s bielou ryžou je lepšie urobiť očistu než so žiadnou.

Ryžunevarte ani neohrievajte v mikrovlnnej rúre

Varením sa zničia sa vitamíny a minerály, ktoré organizmus počas očistnej kúry potrebuje. Na začiatku kúry môžete cítiť malátnosť alebo únavu. Ideálne sú prechádzky na čerstvom vzduchu, šport,striedavá sprcha. Je možné, že sa vám na jazyku vytvorí biely povlak, nemusíte sa báť, je to bežné. Keďže sa je tri krát za deň dosýta, vyhnete sa nepríjemnému pocitu hladu.

Niekde sa píše, že na štvrtý deň sa k ryži môže pridať dusená zelenina vždy len jedného druhu v malom množstve. Od siedmeho dňa sa môže pridať uvarená strukovina. Na desiaty deň aj surová zelenina. Ja som vydržala až na jeden deň len na ryži a v krízový deň som si k nej podusila mrkvu.

Mliečne výrobky a mäso nejedzte hneď po skončení kúry, zaraďte ich až o pár dní a veľmi pomaly, v malých množstvách. Ovocie tiež prvé dni jedzte ako samostatné jedlo. Ak ho kombinujete s niečím iným, v žalúdku spôsobuje kvasenie a narúša trávenie.

Gomasio

– dochucovadlo pripravené z opraženého sezamu, či iných semien( slnečnica, ľan, tekvica, mak ... ) zmiešané s opraženoumorskou soľou. Používa sa ako prísada na ryžu či iné obilniny.Gomasio neutralizuje prekyslenie krvi a tým mierni únavu i rôznezdravotné problémy, vyživuje a posilňuje nervový systém azvyšuje imunitu. Je zdrojom cenných minerálnych látok. Obsahujeveľké množstvo vápnika, železa a vitamínov skupiny B. Dodávaslanú chuť s menším množstvom koncentrovanej soli, ktorá je tunaviac vhodne naviazaná na sezamový olej.

Príprava: Prepláchnuté semienka ľahko opražíme na suchej predhriatej panvici, opatrne miešame drevenou vareškou (dostatočne sú opražené, keď začínajú praskať). Potom opražíme morskú soľ pár minút na panvici a stále miešame. Opraženú soľ a semiačka potom zomelieme, alebo rozmixujeme. Ideálne je to rozdrviť ručne v mažiari, no trvá to o niečo dlhšie. Sezam rozdrvíme tak, aby 80%bolo rozomletých, 20% celých. Pomer sezamu a morskej soli je v zime14 lyžíc sezamu a 1 lyžica soli. V lete sa pomer sezamu k soli zvýši na 22:1. Tento pomer je dobrý aj pre deti.

Ideálne je vydržať 10 dní len na ryži s Gomasiom. Najlepšie je vybrať si obdobie, kedy je ubúdajúci mesiac. Ľahšie sa telo zbavuje toxínov.
Kúra pôsobí očistne nielen na fyzické telo, ale aj na psychiku.